Hoe koop je legaal je eerste wapen? (lang en veel vragen)

  • Pim

    Hallo,

    Zelf ben ik erg geintereseerd in de schietsport maar zit zelf nog niet bij een club (ga wel binnenkort kijken bij mijn lokale club).

    Alle informatie over wat hier komt bij kijken en hoe alles nou zit is erg moeilijk aangezien het best wel zoeken is voor alles op een rijtje te krijgen. Dus dacht ik zelf om een handige video op youtube te maken over hoe alles nou zit voor nieuwe schutters of mensen die er interese in hebben. Daarvoor ben ik hier gekomen voor meer nodige informatie zodat ik geen misinformatie verspreid en ook uit respect omdat ik zelf (nog) niet bij een club zit of schutter ben.

    Zoals ik het volgt op een rijtje heb:

    • Men moet tenminste één jaar een gewoon lidmaatschap hebben gehad bij een Nederlands schietvereniging welke bij de KNSA is aangemeld.

    • Men moet de minimum leeftijd van 18 jaar hebben bereikt.

    • Men moet in het jaar voorafgaand aan het eerste verlof, minimaal aan 18 schietoefeningen hebben deelgenomen.

    • De schietoefeningen/-beurten moeten geregistreerd, geparafeerd en afgestempeld zijn in het schietpaspoort door hiertoe bevoegde personen binnen de vereniging.

    • Voor de aanvraag dient de aanvrager een inlichtingen en referentenformulier C4 te overleggen.

    • Na het volwaardig lidmaatschap dient het lid vervolgens aantoonbaar de schietsport in wedstrijd verband te blijven beoefenen bij een door de KNSA gecertificeerde schietsportvereniging.

    Als je dit allemaal kan aanvinken dan ga je naar het bestuur en vraag je of je een verlof procedure mag beginnen. Het bestuur beslist uiteindelijk of de aanvrager geschikt is en om de procedure tot het aanvragen van een verlof te starten.

    Als dit goed it vul je een WM3 formulier in.

    Hierna kun je je eerste wapen kopen maar moet voor je hem mee naar huis neemt moet deze eerst geregistreerd staan, hiervoor maak je een afspraak maken met de korpschef jou lokale politie en neem je de volgende dingen mee: 

    - 2 pasfoto’s

    - schietboekje

    - KNSA licentiepasje

    - Ingevulde WM3 formulier

    - gegevens van het gekochte wapen

    - geld of bij voorkeur pinpas. voor administratie kosten(€65)?

    Op het bureau word het C4 formulier door genomen.

    Als dit allemaal word goedgekeurd kan je het wapen op gaan halen en z.s.m de vereniging informeren dat dit gebeurd is.

    Ook moet je ook nog 18 keer per jaar gaan schieten voor je wapens te houden.

    - Wat heb je nodig als je munitie wilt kopen?

    Is dit zo ongeveer oke? Ik wil namelijks niets fout hebben aangezien er geen 1 andere video op youtube is hoe dit allemaal in zijn werk gaat? Als jullie ook nog aanvullende informatie willen toelichten laat het me graag weten.

    Bedankt voor het lezen!

  • Bennie

    Bijna goed !! Het verplichte KNSA geneuzel is al sinds 2015 ontkracht door de Raad van State.  Geen verplicht lidmaatschap of illegale certificering meer.  KCT/ bijzondere wetten , KNSA en Justitie willen het nog steeds niet erkennen  en doen er alles aan om jou te laten denken dat jij toch lid moet zijn bij die corrupte vereniging. Veel mensen hebben daar financiële belangen bij of geloven nog steeds dat de knsa de belangen van de schietsport in Nederland behartigen ! Dit is echter alleen voor een heel klein groepje die Olympische disciplines schiet !  De schietsport is een zeer uitgebreide sport. Van 10 meter lucht en Klein kaliber tot de Long Range van meer dan 2,5 kilometer schieten. Kleiduiven en dynamische disciplines en zwartkruit.  Zeer divers dus.  Voor mensen die alleen een pistool in het nachtkastje willen hebben is natuurlijk een barrière opgeworpen.   18 maal per jaar mag geen enkel probleem zijn voor een serieuze schutter.   De C4 formulieren en dergelijke onzin zijn er om KCT te vrijwaren van fouten die ze zelf niet op kunnen maken. Verdiep je eens goed in de wetgeving van de CWM en je staat versteld wat daar verzonnen word !! Vuwa Peter op facebook  geeft daar een duidelijke inkijk in.  Ook gespecialiseerde bladen zoals de AK56 geven veel onafhankelijke informatie !!!