bevestigen kluis

  • puntje 22

    Zoals jullie weten moet je tegenwoordig als sportschutter over een wapenkluis beschikken. Echter, die kluis moet ook vastgemaakt worden aan de wand of vloer.

    Daarover gaat mijn vraag:

    wat is de makkelijkste / goedkoopste manier om dat te doen? Ik ben absoluut niet technisch aangelegd.

    Er zal waarschijnlijk een gat door de bodem van de kluis geboord moeten worden om daar een bout door te doen. Maar hoe kom je door het staal van die kluis heen met een gewone Black en Decker?

  • frans

    hoi puntje puntje, een kluis is bedoeld om niet al te snel een vuurwapen mee te laten nemen door inbrekers, het staal is dermate, dat je er met een gewone hss boortje heen komt, +/- 2mm dik, vastzetten is bedoeld om de kast niet zomaar mee te nemen , zo je met 2 man bezig bent in te breken, als je met schietsport bezig bent moet je dit in iedergeval in je achterhoofd houden, ook voor huisgenoten is het taboe om met dit soort ijzers te spelen/ bij te kunnen komen, gr.

  • Coen

    Kijk eerst eens of je kluis niet al af fabiek gaten heeft. Meestal zijn dit er 2 in de bodem en/of 2 in de achtewand. Indien dit niet het geval is dan is de achterwand meestal het zwakst en met een staalboor kun je dan gaten boren. In principe zijn 2 gaten diagonaal tegenover elkaar voldoende.

    Waar het om gaat is dat onbevoegden zich niet gemakkelijk toegang tot de kluis kunnen verschaffen of de kluis eenvoudig kunnen meenemen. Het hoeft geen onneembare vesting te zijn.

  • Matheu

    Iedere wapenkluis heeft 2 gaten in de achterwand en minimaal een gat in de bodem. Zet deze vast met een 8mm keilbout in de achterwand, bovenste gat en een in de bodem. Het hangt er ook een beetje vanaf hoe de muren zijn uitgevoerd. Heb je betonnen muren kun je de kluis daar goed tegen monteren. Heb je echter renovatiemuren (dunne platen met isolatie daartussen) kun je beter de kluis alleen op de grond vastzetten met 2 bouten (extra gat boren in de bodem dus)

    Het staal is meestal van die kwaliteit dat iedere huis, tuin en keuken handboormachine er met gemak doorheen gaat.

    Heb je geen wapenkluis maar een ander type kluis en deze is lichter dan 125kg zal je de gaten er zelf moeten inboren. Bij hele oude kluizen moet je wel uit kijken dat er geen asbest tussen de meestal dubbele wanden zit. Ook oude kluizen zijn goed te boren in de onderzijde en achterzijde.

  • puntje 22

    frans schreef:

    >

    > het staal is

    > dermate, dat je er met een gewone hss boortje heen komt, +/-

    > 2mm dik,

    Wat is een - hss - boortje??

  • Jur

    Koop gewoon een grote zware kluis, en als ie niet zwaar genoeg is (125 kg) leg je er wat gewicht in. In de meeste gevallen praktische dan verankeren.

  • Coen

    Ik zie 2x 125kg genoemd staan. Staat dit ergens vermeld al gewicht waarbij de kluis niet behoeft te worden vastgezet? Voorheen was namelijk ooit spraken van 150kg.

  • Jur

    Het zou best 150 kilo kunnen zijn, maar BW zet hem echt niet op de weegschaal hoor :)

  • Henk

    In de nieuwste circulaire staat:

    "Een kluis dient deugdelijk te worden verankerd in de vloer of de muur van het gebouw tenzij de kluis van een dusdanig gewicht is dat het zo goed als uitgesloten

    is dat de kluis bij een inbraak kan worden meegenomen."

    Niet een specifiek gewicht dus. Misschien is er een landelijke richtlijn, die alle BW's aanhouden maar het kan ook per BW verschillen.

  • Jans Dries

    Wel even opletten waar je die zware kluis plaatst.

    Bijvoorbeeld als je de zware kluis op de bovenverdieping neerzet, moet je kijken of je eigen luie stoel er onderstaat in de zitkamer!!